Коньяк п'ють при кімнатній температурі. Підігрівати його не варто, так як при цьому випаровуються багато найважливіших ароматів і посилюється смак алкоголю. Слід використовувати коньячний келих середніх розмірів, що дозволяє найкращим чином відчути всі смакові нюанси.
За підсумками закритих дегустацій золоту медаль за якість і звання кращого коньяку отримала легендарна «Чайка». Всесвітньо відомі сомельє та експерти ринку алкоголю визначили кращі українські коньяки. На міжнародному конкурсі Wine & Spirits 2019 коньяки «Shustoff» здобули гучну перемогу з рекордною кількістю нагород.
КВ-коньяк витриманий, мінімум 6 років витримки. КВВК-коньяк витриманий вищої якості, мінімум 8 років витримки. КС-Коньяк Старий-мінімум 10 років. І самі елітні це колекційні коньяки – це високоякісні Марочні коньяки категорії КС з додатковою витримкою в бочці від 5ти років.
Чим закушувати коньяк Хороший коньяк дегустатори взагалі не рекомендують закушувати. Але це якщо споживати його дуже мало. Серед продуктів, які найбільше підійдуть до коньяку, можна назвати твердий сир, чорний шоколад, ікра, фрукти і нежирне м'ясо. Традиційною закускою для коньяку вважається лимон із цукром чи без.
Бренді можна називати коньяком, якщо: Базова сировина – це виключно білі сорти винограду. Перегонка – тільки подвійна (бренді можуть переганяти більше або менше разів). Міцність – мінімум 40 градусів алкоголю.
Хороший коньяк обов'язково повинен бути щільно закупорений – це важливо для правильно зберігання напою. Якщо пробка легко провертається в пляшці – такий напій краще повернути на полицю. Пробка молодого коньяку може бути виготовлена з синтетичного матеріалу, а напій віком 4 і більше років закупорюють пробкою з деревини.
Важливо, що на відміну більшості алкогольних напоїв, коньяк не вимагає особливої підготовки щодо досягнення необхідної температури. Його не потрібно підігрівати чи охолоджувати.