Ресторани – або ресторани, як їх спочатку називали, – почали відкриватися на початку XIX століття. Вони вважалися закладами вищого класу. Перші роки ресторани працювали виключно при готелях, але пізніше стали самостійними.
Корчма́, шино́к – питний заклад, приватний, неоткупний, з вільним продажем, іноді заїжджий двір, з продажем міцних напоїв.
Згідно з “Указом про питний збір”, ліцензуванню підлягали власне “питні заклади” (“питні доми”, шинки, штофні крамниці, горілчані магазини, пізніше додали відерні крамниці), ренскові льохи, портерні та пивні крамниці, а також – у разі торгівлі спиртними напоями – трактири, готелі, буфети, …
Різновиди За асортиментом продукції, що реалізовується, підрозділяються на: кав’ярня, кафе-пекарня (кондитерська), кафе-морозиво, кафе-гриль, кафе-бар, інтернет-кафе і кафетерій; За місцерозташуванням: стаціонарне і вуличне.