Брага на солоді в середньому дозріває за 7-10 днів. На варенні – 5-7 діб. Виноградна брага обробляється приблизно тиждень. Якщо використовуються дикі дріжджі, то процес може затягнуться від 2 до 4 тижнів.
Зазвичай цукрова брага бродить протягом 7-10 днів. Щільність браги зменшуватиметься, і бульбашкова активність помітно знижуватиметься в міру того, як цукор перетворюється на алкоголь. Фруктова брага (з фруктів і цукру). Час бродіння фруктової браги може бути різним залежно від видів фруктів і їхнього вмісту цукру.
Бражка більше не піниться – не виділяється вуглекислий газ. Щоб переконатися в цьому, можна запалити сірник і піднести до шийки банки: якщо полум'я згасло, то бродіння ще триває. Готовність бражки можна визначити за смаком та ароматом: вона повинна бути гіркуватою з кисло-солодким запахом.
Пресовані хлібопекарські дріжджі ми беремо з розрахунку 50 грамів на 1 кг цукру.
В ідеалі на 1 кг цукру потрібно додати 1гр сульфату амонію, 3 гр суперфосфату. Але можна обійтися натуральними продуктами, які містять необхідні речовини. Додайте цукрову брагу для підгодівлі натуральний фруктовий сік або подрібнені фрукти або ягоди. Можна додати чорний хліб або попередньо розварене зернове сировину.
Межа для хлібопекарських дріжджів становить 12-14% вмісту спирту в брагу, а для спиртових – вже 18%.
Спиртовмісний напій починає працювати в присутності дріжджів і цукру, брага повинна вистояти період бродіння. Швидкість та термін роботи складу залежать від кількох факторів.