Рослинний білок (у 100 г) Спортивний протеїн: до 75 г. Соєві продукти: 30–50 г (тофу, соєве м'ясо, соєве молоко). Горіхи: 10-20 г (пекан у середньому містить 10 г білка на 100 г продукту, кешью – близько 13 г, кедрові, лісові та волоські горіхи – 15 г, мигдаль та фісташки – до 22 г, арахіс – 23–26 г).
Білки складаються з амінокислот, які з'єднуються в довгі ланцюжки.У раціоні обов'язково повинні бути продукти з достатньою кількістю білка, серед яких:
- м'ясо (птах, риба, яловичина, свинина);
- риба;
- молочні та кисломолочні продукти;
- яйця;
- морепродукти;
- сир;
- горіхи;
- бобові;
Рекомендації Росспоживнагляду говорять про те, що щодня дорослим чоловікам потрібно від 65 до 117 грамів білка, а жінкам – від 58 до 87 р. Враховуючи середній вага (70-90 кг для чоловіків та 60-70 кг для жінок), рекомендації рівнозначні вживанню 1,2-1,5 г білка на день на кг ваги тіла¹.