Алкогольні напої залежно від процентного вмісту етилового спирту підрозділяють на міцноалкогольні, алкогольні і слабоалкогольні напої. Міцноалкогольними слід рахувати напої із вмістом етилового спирту від ЗО до 60 %. Слабоалкогольними слід вважати напої із вмістом етилового спирту від 1,5 до 7 %.
Міцність найбільш вживаних алкогольних напоїв
- Горілка — 36-60 % об. ( 40 % об. для української горілки)
- Пиво — 3-6 % об., іноді до 12 % об. ( Міцне)
- Вино — 9-20 % об.
- Портвейн — 20-22 % об.
- Квас — 0,3-2,2 % об .
- Саке — 16-18 % об.
- Текіла — 40 % об. і більше.
- Шампанське — 9-20 % об.
Ще турки п'ють “бозу” — слабоалкогольний густий напій з заграв зерна. Також в Туреччині п'ють пиво, вино і віскі.
1 зміна у цій версії очікує на перевірку. Стабільну версію було перевірено 21 грудня 2023. Алкого́льні напо́ї або спиртові́ напо́ї — найчастіше рідини, які містять не менше, ніж 1,5 % етилового спирту, отриманого зі спиртової, вуглеводомісткої сировини.
Міцними, зазвичай, вважаються напої, що містять не менше 35 об'ємних відсотків спирту.
Однак, абсент, як і раніше, популярний, оскільки відрізняється дуже високим вмістом спирту – 70 градусів, яскравим і незабутнім смаком.
Міцність напою виражається в градусах або об’ємних відсотках — «про», що в народі отримало дотепну розшифровку «обороти». Градуси показують, скільки міститься чистого спирту в загальному обсязі напою. …