Кожного разу, коли ви відкриваєте пляшку шампанського або ігристого вина, ви можете ненароком зупинити свій погляд на невеликому залізному диску та дротику, на якому утримується пробка. Мало хто знає, але ця конструкція називається «мюзле», а історія її винаходу бере початок ще в далекому 19 столітті.30 бер. 2021 р.
Мюзле́ (фр. muselet, від museler — «надягати намордник») — дротова вуздечка, яка утримує пробку ігристих і шипучих вин.
Сьогодні мюзле виготовляють з низько вуглецевого сталевого оцинкованого дроту товщиною від 0,7 до 1,0 мм і довжиною від 50 до 60 см. Іноді можуть використовуватися два відрізки різної довжини: один близько 40 см фіксує пробку, а другий довжиною см в 20 охоплює шийку пляшки і формує закрутку.
Пляшковий корок, пляшкова пробка — затичка з якого-небудь матеріалу для закорковування пляшок. Слова «корок», «пробка» є також вжитковими назвами щодо кришечок, ковпачків для пляшок і флаконів.
Стандартним розміром мюзле для шампанського вважається 52 см – такої довжини була проволока, яку витягнула зі свого корсету відома мадам Кліко для того, щоб закупорити пляшку свого сорту шампанського під назвою «Вдова Кліко».
Корковое дерево або корковий дуб (Quercus suber) – це унікальна рослина, яка володіє регенеративними властивостями і єдина в світі підходить для виготовлення класичних пробок для вина.
Щоб пробка, що закупорює пляшку шампанського, витримувала тиск газу і не відбувалося її мимовільного «вильоту», зверху на пробку надівається мюзлі — …