Водорості заливають теплою водою або бульйоном у співвідношенні 1:10 приблизно на чверть години, після чого занурюють у холодну воду, можна навіть з кубиками льоду. – Так зберігають яскравий смарагдовий колір. Вони набухають, збільшуючись у 4–5 разів і стають м'якими, злегка слизькими, зберігаючи хрускіт.
Чисту ламінарію перекладають у каструлю, заливають чистою водою, доводять до кипіння та проварюють на малому вогні 30-45 хвилин. Після цього зливають воду і процедура повторюється ще тричі.
Водорості використовують для лікування більшості хвороб шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, сечостатевої системи, легень та серця.
Для кулінарного використання морські водорості заготовляють у морозиво, солоному, маринованому та сухому вигляді. Будь-які водорості можна класти в супи та страви з риби, з них роблять дуже смачні салати, в Японії та за її межами багато їхніх видів – незамінний інгредієнт у суші-барах.