Чурчхела — традиційні грузинські національні ласощі: очищені від шкаралупи і нанизані на нитку горіхи (як правило, волоські) в соках, що загущують борошном (виноградному, гранатовому і т.д.).
Солодощі та ласощі в Грузії
- Інструкція для ласунів – що спробувати у Грузії
- Чурчхела
- Козинаки
- Тклапі – Грузинська пастила
- Грузинська пахлава
- Пеламуші
- Чирі – в'ялена хурма
- Печиво Када wakeup.
Традиційна назва «шарок» зустрічається все рідше. У Вірменії все частіше її називають солодким суджухом. У прикордонній з Грузією Лорійській області переважає грузинська назва — чурчхел. Шароц є обов'язковим атрибутом вірменського новорічного столу.
«Чурчхела — ласощі грузинські, фірмові. Абхазька чурчхела – Та сама грузинська. А Вірменський шарець від чурчхели нічим не відрізняєтьсякрім назви. Вони це своїм вірменським десертом називають – смішно!» – пояснював Дато.