Ожина – це ягода, яка є цінним джерелом вітамінів та мінералів. З її допомогою можна покращити обмінні процеси в організмі, зміцнити імунну систему та знизити ризик розвитку різних захворювань. Однак, незважаючи на її численні корисні властивості, є категорії людей, яким слід бути обережними зі стиглою та соковитою ягодою.
Насамперед, людям з алергічними реакціями на харчові продукти слід вживати ожину з обережністю. Ягода може викликати алергічну реакцію у деяких людей, що проявляється у вигляді сверблячки, почервоніння шкіри, набряків і навіть анафілактичного шоку. Тому перед вживанням ожини рекомендується проконсультуватися з лікарем чи алергологом.
Також варто зазначити, що ожина може бути небезпечна для людей, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту. Високий вміст клітковини в ягодах може сприяти посиленню перистальтики кишечника, що може призвести до проблем із травленням, у тому числі до появи діареї чи запоров. Тому пацієнтам з виразками шлунка, гастритом, колітом та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту рекомендується утриматися від вживання ожини або вживати її в обмеженій кількості.
Насамкінець, слід пам'ятати, що кожен організм індивідуальний та реагує на їжу по-своєму. Якщо після вживання ожини у вас виникають якісь негативні симптоми, слід припинити вживання ягоди та звернутися до лікаря. Спостерігайте за своїм організмом, слухайте його сигнали та приймайте рішення про можливість включення ожини до свого раціону на основі свого здоров'я та індивідуальних особливостей.
№ | Ім'я | Вік | Підлога | Причина |
---|---|---|---|---|
1 | Іван | 25 | Чоловічий | Алергія |
2 | Марія | 30 | Жіночий | Алергія |
3 | Олексій | 20 | Чоловічий | Кишкові проблеми |
4 | Олена | 45 | Жіночий | Проблеми зі шлунком |
Кому не можна ожину і як правильно їсти ягоду Лікар тибетської медицини, консультант зі здорового харчування Олена Бєляєва не рекомендує їсти ожину, як і будь-які інші ягоди, натщесерце. Особливо якщо є проблеми зі шлунком та іншими органами травлення. Краще ягоди обробляти термічно, перш ніж є.15 серп. 2021 р.
Чим не корисна ожина?
З великою обережністю ожину слід вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту на стадії загострення. Так само не варто зловживати ягодою ожини. Так як при надмірному споживанні цієї ягоди можуть виникнути алергічні реакції.
Як ожина впливає на артеріальний тиск?
Ожина позитивно впливає на серцево-судинну систему: нормалізує тиск, очищує кров, зміцнює стінки судин, підвищує гемоглобін, розчиняє "поганий" холестерин, а також запобігає розвитку захворювань "сердечників".
Що лікує ожина?
Якщо ягода дозріла, то нею можна лікувати. пронос. Дозріла і перезріла ягода – відмінний проносний засіб. Тобто лікує запори. У разі застуди застосовують ожину як потогінний та жарознижувальний засіб.