Потрапляючи в організм, капсаїцин виводить з ладу больові рецептори, і ті перестають подавати в мозок сигнал про біль. Виникає знеболюючий ефект. Якщо докладніше, то Капсаїцин здатний поглинати нейропептид Р (substance P), який передає больові сигнали від нервових закінчень у мозок. Mar 31, 2020
Вчені з Ноттінгемського університету з'ясували, що капсаїцин, що відповідає за гострий смак і дратівливу дію пекучого перцю, викликає масову загибель злоякісних клітин завдяки дії на мітохондрії – органели, що забезпечують клітини енергією.
Вищезгадані дослідження показують, що надмірне споживання гострого перцю чилі та гострої їжі, багатої капсаїцином, може бути шкідливим для шлунка і може збільшити ризик раку шлунка / шлункахоча капсаїцин може мати переваги при інших типах раку та для полегшення болю (використовується в кремах).
За рахунок великої кількості капсаїцину плоди перцю мають потужну антибактеріальну і противірусну дію – вбивають до 75% шкідливих бактерій. Підвищує імунітет, особливо опір різним застудам. Невелика кількість чилі стимулює роботу ШКТ та підвищує апетит. Знижує рівень цукру на крові.