У процесі травлення білки їжі розщеплюються під впливом травних ферментів до амінокислот. Амінокислоти всмоктуються ворсинками тонкого кишечника та потрапляють у кров, яка доставляє їх до клітин. У клітинах із амінокислот синтезуються нові білки, властиві організму людини.
Білки здійснюють процеси обміну речовин. Вони входять до складу внутрішньоклітинних структур — органел і цитоскелета, секретуються у позаклітинний простір, де можуть виступати як сигнал, що передається між клітинами, брати участь у гідролізі їжі та утворенні міжклітинної речовини.
Білки у живих організмах виконують різноманітні функції, молекули цих сполук визначають структуру та форму клітини, забезпечують впізнавання та зв'язування різних молекул, каталіз та регуляцію хімічних реакцій, що протікають в організмі.