Молочник (також сливочник) – посудина для молока або вершків, предмет чайного або кавового посуду, зазвичай грушоподібної форми.
Молочники або вершковочники – це посуд для сервірування столу, призначений для подачі на стіл молока або вершків та їх короткочасного зберігання. Молочники зазвичай більші за вершковочники. Традиційний молочник схожий на чашку з носиком і ручкою. Він дає змогу акуратно наливати вершки і молоко в каву або чай.
Молочник (пітчер для молока) – незамінна річ для приготування кавових напоїв. Молочник з нержавіючої сталі призначений для збивання молока під час приготування капучино, лате та інших різновидів кави з молоком. Молочник металевий також використовується для зберігання і подачі до столу молока і вершків.
У молочнику молоко подають на стіл, зберігають у холодильнику, розігрівають на плиті. Вершковик менший за молочник, нагадує чашку з носиком, або має витягнуту форму. Його об’єм від 50 до 200 мл. Це зумовлено тим, що вершки наливаються малими порціями і є лише доповненням до гарячих страв і напоїв.