Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, значить, вони дуже свіжі. Яйця, злегка підняті тупим кутом догори, – уже не першої свіжості, але поки що можуть бути використані в приготуванні гарячих страв. Яйця, що спливли на поверхню, зіпсовані, і їсти їх не можна!
Перевірка свіжості яйця за допомогою води Перший спосіб перевірити, зіпсувалося яйце чи ні, це опустити його в склянку з холодною водою. Далі спостерігайте, як поводиться яйце: якщо опускається на дно і лягає на бік, значить яйце дуже свіже.
Жовток “перекидається” в яйці, якщо воно не надто свіже. Розбийте яйце на тарілку. Свіжі яйця мають високий опуклий жовток, що утримує кільце з білка. Якщо жовток плоский, а водянистий білок розтікається по тарілці, яйце особливо свіжим не назвеш, його потрібно швидко переробити на кухні.
Після варіння яйця потрібно остудити, обсушити, загорнути в папір або помістити в картонні контейнери і прибрати в холодильник. У такому вигляді на полиці вони можуть зберігатися до двох тижнів. Не рекомендується використовувати для зберігання пластикові контейнери та пакети, бо в такому разі порушується циркуляція повітря.