Найчастіше патоку отримують шляхом кислотного гідролізу крохмалю при температурі 100-150 ° С.. При полімеризації утворюються пектини.
Хімічний склад патоки: декстрин – від 0% до 70%, глюкоза – від 0% до 50%, мальтоза – від 19% до 85%. Патока містить 78-82% сухих речовин. Сухі речовини патоки складаються із продуктів різного ступеня гідролізу крохмалю: декстринів, мальтози, глюкози (калоризатор). Розрахунковий вміст сухих речовин – 78%.
Патока – Це прямий продукт виробництва цукру. Виходить у момент переробки цукрових буряків або очерету. Якщо бути точнішим, то патока є концентрованим сиропом, який залишається після вилучення солодких кристалів. Консистенція рідини густа та в'язка.