Річ у тім, що сухофрукти в процесі випічки вбирають у себе досить багато вологи. Тому під час “дозрівання” кексу, велика ймовірність того, що цукати почнуть “цвісти” і псуватися. Тому для такої випічки цукати важливо заздалегідь заспиртувати в алкоголі.
Сухофрукти швидше, ніж випечене тісто, пліснявіють. А в різдвяних кексах їх дуже багато, набагато більше, ніж у пасках. У такій ситуації виручає замочування в алкоголі, де сухофрукти дезінфікуються, розм’якшуються і просочуються смакоароматичними складовими спиртного напою.
Рекомендую не просто додавати їх у тісто, а попередньо спиртувати, вимочувати в ароматному алкоголі. У хороших підручниках із кулінарії можна зустріти рекомендацію занурювати сухофрукти в горілку або бренді перед додаванням у тісто приблизно на півгодини. Алкоголь розкриває смак сухофрукта, робить його ніжнішим і багатшим.
Якщо цукати засохли, чи можна розм’якшити? Можна, але все ж згадайте, коли ви їх купували, раптом уже не варто ними користуватися. Для розм’якшення цукатів поваріть їх у цукровому сиропі на повільному вогні, пробуйте на смак раз на 10 хвилин.