Потужні машини замішують тісто протягом певного часу, після чого формуються майбутні буханці, батони, булочки. Для вистоювання їх відправляють у спеціальні шафи або розташовують на конвеєрі на 40-50 хв. Після того як хліб підніметься, збільшившись в обсязі, його відправляють випікатися.
Технологія виробництва хліба та хлібобулочних виробів має три основні етапи: створення тесту з вихідних компонентів; підготовка та формування виробів перед випіканням; безпосередньо випічка.
Житні вироби випікають близько години, а пшеничні – близько 52 – 55 хвилин. Після завершення випікання хлібобулочні вироби зволожуються парозволожувачами (з їх допомогою під низьким тиском у піч подається пара). На завершальному етапі хліб витягають із печі та форм – він готовий до вживання!
Формовий хліб випікається у металевій формі. А подовий – на поду печі, так називають дно топки. У справжніх піцеріях у печах випікають піцу. А в домашніх духовках роль пода виконує лист, металевий лист або пекарський камінь.