Зміст:
Подагра – це хвороба, пов'язана з порушенням обміну речовин, коли в організмі збільшується кількість сечової кислоти. Цей стан призводить до утворення та відкладення кристалів сечової кислоти в суглобах, що призводить до сильних болів та запалення. Для контролю подагри дуже важливо дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає певні продукти, у тому числі фрукти.
Багато фруктів, таких як апельсини, яблука та банани, містять високі рівні фруктози, цукру, який може призвести до збільшення рівня сечової кислоти та загострення подагри. Також фрукти багаті на вітамін С, який може спровокувати збільшення концентрації сечової кислоти в організмі. Тому важливо обмежити споживання цих фруктів або виключити їх із раціону повністю.
Однак існують і фрукти, які можна їсти при подагрі без обмежень. Наприклад, виноград є винятком із правила. Він має малий вміст фруктози та вітаміну С, тому його споживання не викликає збільшення рівня сечової кислоти. Ананаси, у свою чергу, містять бромелайн – фермент, який сприяє розщепленню білка і допоможе знімати запалення в суглобах при подагрі. Це робить їх корисними фруктами для людей, які страждають на це захворювання.
Фрукт | Можна їсти | Не можна їсти |
---|---|---|
Апельсин | Так | Ні |
Мандарин | Так | Ні |
Грейпфрут | Так | Ні |
Ананас | Так | Ні |
Яблуко | Так | Ні |
Ківі | Так | Ні |
Банан | Так | Ні |
Вишня | Так | Ні |
Персик | Так | Ні |
Айва | Так | Ні |
Що їсти на сніданок при подагрі?
Сніданок: натуральний йогурт, бутерброди з сиром, слабо заварений чай. Обід: суп з овочами та перловкою, картопляні котлети зі сметаною. Вечеря: шматочок нежирної відвареної свинини, салат зі свіжими овочами, гречана каша.
Що можна їсти при подагрі та цукровому діабеті?
Продукти | Рекомендуються |
---|---|
Крупи та макаронні вироби | Різні крупи будь-якого приготування та макаронні вироби (помірно) |
Овочі | Картопля, буряк, морква, кабачки, гарбуз, помідори, перець солодкий, баклажани, білокачанна капуста, огірки |
Фрукти, ягоди, солодощі | Будь-які фрукти, ягоди свіжі та після теплової обробки, мед, варення |
Який номер дієти при подагрі?
Дієта №6 передбачає обмеження або виключення вживання продуктів, що містять пурини, щавлеву кислоту та кухонну сіль. Харчовий раціон обов'язково включає лужні продукти – молоко, фрукти та овочі. Об'єм рідини збільшують, трохи зменшують прийом жирів та білків.
Чи можна при подагрі їсти помідори?
При подагрі виключаються всі продукти, багаті на пурини: бобові, квасоля, горох, соя, щавель, шпинат, томати, субпродукти (нирки, печінка, легені, мізки), раки, дичина, жирні сорти риби, м'ясо молодих тварин (телятина, молода баранина, кури-бройлери) консерви з м'яса та риби, сосиски, сардельки, ковбаси, шашлик, пиво, …