Готувати можна, можливо сухопутних, морських, садових та прісноводних молюсків. Серед сухопутних найсмачнішою визнано Helix Pomatia або виноградний равлик – Саме вона стала основою для знаменитого французького ескарго. Для приготування страв беруть дорослих особин, їхня вага зазвичай становить 30-45 грам.
Тіло виноградного равлика дуже пружне. Забарвлення його неоднакове у різних особин, як і забарвлення раковини. Зазвичай колір тіла бежевий із коричневим відтінком, рідше темно-сірий. Воно має власний особливий малюнок.
У природі вони мешкають у широколистих лісах, на луках, в ярах, у слабозатінених садах, парках, зарослих чагарником. Обов'язкова умова – крейдяний або вапняковий ґрунт. У суху погоду ховаються під камінням, у тіні рослин чи сирих місцях.