До умовно-їстівних відносяться гриби, які втрачають отруйні властивості у разі правильного приготування: чорні грузді, зморшки, рядки, сироїжки тощо. І до їстівних відносять печериці, підберезники, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, білі гриби (боровики), грузді, моховики.18 жовт. 2022 р.
Досить з'їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу.
Ось кілька з них:
- Їстівний гриб пахне приємно, у нього грибний, лісовий запах. …
- Отруйний гриб часто має дуже яскраве забарвлення.
- У небезпечних грибів часто змінюється колір на зрізі ніжки: синій, фіолетовий, незвичайний.
- Якщо на поверхні гриба є мухи, мошки, черв'яки, то цей гриб — їстівний.
Гриби уповільнюють виділення шлункового соку, внаслідок чого може погіршуватися не тільки перетравлювання самих грибів, але й іншої їжі, спожитої разом з ними. Тому гриби вважають важкою їжею, і навіть здоровим людям не рекомендовано їсти їх часто й у великих кількостях.
Отруйні гриби мають неприємний та різкий запах, часто він нагадує ліки або хлор, а ось їстівні гриби пахнуть приємно. Часто у отруйних грибів яскраве забарвлення. Часто під час зрізання на зрізі ніжки отруйних грибів колір змінюється на незвичайний (синій, фіолетовий). Отруйні гриби не переносять комахи і мушки.
Найвідомішими отруйними грибами також є різні види мухоморів (червоний, смердючий, пантерний), несправжні опеньки, бліда та жовта поганки, сатанинський гриб, несправжній дощовик та інші. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою.
Заборонено їсти дані гриби дітям, яким ще не виповнилося 12 років. Не рекомендується вживати рядки людині, у якого знижене згортання крові, низький гемоглобін.