Додайте в рікотту терті трави, спеції, прянощі та сміливо можна намазувати сир на хліб замість олії. Ніжний вершковий трохи солодкуватий сир ідеально підійде «на третє» або послужить легким сніданком. Подвійно смачніше, якщо до нього додати джем, ягоди, какао чи тертий шоколад, мед.
Свіжу ж рікотту можна, можливо використовувати у багатьох стравах. Його додають у чізкейки, пасту, соуси, лазанню, піцу, м'ясні пироги, солодку випічку, десерти.
Близько 90% від загального вмісту білків у Рікотте припадає на частку альбуміну, легкозасвоюваного водорозчинного білка, сиру – На частку казеїну. Альбумін засвоюється людським організмом набагато краще, ніж звичайні молочні протеїни (казеїни). Саме тому Рікотта вважається чудовим джерелом білка.