Самі вівсяні пластівці відрізняються помелом і, відповідно, часом приготування – дрібніші варяться швидше. Крім того, деякі вівсяні пластівці не потребують варіння, їх просто заливають окропом, соком, кефіром або іншими кисломолочними продуктами.
На дві порції візьміть 100 грамів пластівців та 200 мілілітрів води. Доведіть воду до кипіння, закиньте пластівці та помішуйте вінчиком, не збиваючи, до приготування – 9-10 хвилин. Перекладіть кашу в плоский лоток та акуратно (ложкою чи виделкою) зробіть її більш рихлою, щоб не злилася грудкою.
На 1 частину пластівців візьміть 2 частини води, тобто на 100 г вівсянки потрібно 200 мл води. Вкиньте пластівці у киплячу, підсолену воду та варіть не маленькому вогні до готовності, приблизно 5-7 хв. За бажанням, додайте шматок вершкового масла, фрукти або ягоди до смаку.
Як варити вівсянку на воді
- Доведіть воду до кипіння.
- Додайте у воду вівсяні пластівці і трохи солі.
- Варіть вівсянку на слабкому вогні, постійно помішуючи, до готовності.
- Готову вівсянку можна подавати з медом, цукром, фруктами, горіхами або ягодами.
У ній дуже мало цукру, лише 1% вуглеводів. Також вівсянка є хорошим джерелом бета-глюкану, містить багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Регулярне споживання вівсянки може знизити ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння та діабету типу 2.
екстра №2 – тонкі пластівці меншого розміру, варяться 5-10 хвилин; екстра №3 – тонкі й найменші, варяться лише 2-5 хвилин; геркулес – товсті великі пластівці, оброблені паром і тому менш корисні; варяться близько 20 хвилин; пелюсткові – товсті пластівці, на смак ніжніші за геркулес; варяться близько 10 хвилин.