Загальноклінічні дослідження калу Збирати кал для дослідження слідує вранці. Якщо це важко, можна, можливо підготувати пробу заздалегідь, але не більше ніж за 8 годин перед здаванням калу у лабораторію. У цьому випадку зберігати пробу слід у холодильнику (не заморожувати).
Не можна вживати в їжу продукти з високим вмістом заліза, йоду та брому (томати, зелені та червоні овочі, рибу та м'ясо, яблука, білу квасолю, болгарський перець, арахіс, мигдаль, сметану, кухонну сіль, гречку) та їжу, яка травмує слизову оболонку рота (горіхи, сухарики, карамель), а також пити алкоголь у …
Стілець повинен бути отриманий без застосування клізм та проносних. При дотриманні звичайного харчового та водного режиму кал об'ємом близько 2 чайних ложок обирають у спеціальний контейнер і доставляють до лабораторії протягом 5 годин.