Бородінський хліб – Сорт житнього хліба. До складу тіста, крім шпалерного або обдирного житнього борошна, невеликої кількості пшеничного борошна низьких сортів, закваски, солі, входить житній солод, цукор, патока та коріандр. Готується опарним способом із використанням заварки.
Житній хліб (чорний хліб) — хліб з житнього борошна (обійного, обдирного або сіяного). Поширений на Півночі та середній смузі Росії, Білорусії, Латвії, Литві, Німеччині, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Данії, Польщі, Україні, Франції, Чехії.
Різновиди житнього хліба Вона буває: обдирна (односортний помел з 87% виходом від ваги зерна); шпалерна (великий помел, з розміром крупинок 600-700 мкм, з висівками – 95% вихід); сіяна (46% вихід від ваги зерна, дрібна, майже без висівок).
Види хліба
- Пшеничний хліб Або так званий білий хліб. …
- Змішаний пшеничний або пшенично-житній хліб Для приготування пшенично-житнього хліба використовують пшеничне борошно – не менше 51% від загальної кількості борошна, що використовується. …
- Житній хліб …
- Життєво-пшеничний хліб