На даний момент міцність вимірюють за допомогою спиртоміра. До поширення цього приладу (у XIX столітті) застосовувалися різноманітні способи, включаючи відпал та його англосаксонський варіант, пруф.
Робиться це так: наливаєте настоянку в ложку та підпалюєте рідину. Вона горітиме, якщо концентрація спирту в ній вища за 40%. Якщо нижче – полум'я в ложці не буде. Для визначення точної цифри знадобиться інструмент – ареометр (виномір, цукромір, спиртометр).
Алкоголь у напоях можна, можливо вимірювати за допомогою спиртометра. Спиртометр – використовується для вимірювання алкоголю, дозволяє виміряти міцність напою в діапазоні від 0% до 96%. Для більш точного виміру температура рідини повинна бути близько 20 ºС, а простежити за цим процесом допоможуть термометри.