Всі алергени поділяють на дві групи: ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами); екзоалергени – речовини, що впливають на людину зовні.
Розрізняють кілька основних видів алергії: побутова, харчова, на укуси комах, на медичні препарати, на тканини. Тож симптоми алергії можуть викликати різні подразники.
Харчові алергени. До найбільш поширених харчових алергенів належить: кава, какао, шоколад, цитрусові, полуниця, суниця, яйця, м'ясо тварин і птахів, мед, риба, ікра, краби, раки, молоко, морква, буряк, томати, гречана крупа, злаки (жито, пшениця, пшоно, рис, кукурудза), бобові, горіхи.
Алергенами, тобто речовинами, що провокують алергію, можуть бути певні харчові продукти, пилок, домашні тварини, побутова хімія, медичні препарати та інші чинники. Залежно від алергену, алергічна відповідь може проявитися у вигляді запальної реакції на тілі, чхання, сльозотечі та безлічі інших симптомів.
У малюка найчастіше спостерігається дерматит, екзема, кольки, диспепсія і розлад шлунку. Алергія на пилок квітучих рослин (поліноз). Як правило, розвивається до 6-8 років і проявляється головним болем, ринітом, сльозотечею, рінокон'юнктівітом, кашлем.
Різновиди алергенів за походженням. побутові: домашній пил, книжковий пил, дафнії. епідермальні: хутро, пух, перо, лупа, екскременти, слина домашніх тварин, епідерміс людини. інсектні …