Свіжі плоди перцю використовуються у стравах з м'яса, птиці та риби, в овочевих салатах та рагу, в азіатських супах, як приправа до пасти та рису, у соусах та заправках. У сушеному вигляді він використовується в будь-яких стравах, входить у такі відомі суміші прянощів як карі, хмелі-сунелі, гарам масалу, шичі та ін.
Не варто й зловживати цим гострим продуктом, щоб не «перетрудити» слизову оболонку шлунка. Добова норма червоного перчика має перевищувати 15 р (одну столову ложку) на добу. Що стосується калорійності, то 15 г – це близько 5 калорій, тому продукт дійсно можна, можливо назвати дієтичним.
Здоровим людям можна вживати перець хоч кожен день, якщо організм до нього адаптовано. Завдяки цьому можна зміцнити імунітет та «розігнати» метаболізм. «Завдяки вживанню перцю можна скинути вагу. Він активізує імунітет та метаболізм.