Дуже важливо, що розмарин не втрачає свій аромат при тривалій тепловій обробці, тому його можна додавати при жарінні, гасінні або запіканні продуктів. Розмарин додають у соуси та супи, а особливо добре він підходить до страв із сиру. Декілька листочків розмарину можна додати до десерту.
Сирі гілочки розмарину можна повністю замочити в оцті, вині чи олії, щоб надати соусам та заправкам аромату розмарину. Освіжаючий сироп можна приготувати з свіжого розмарину, лайма або лимона та цукру. При смаженні на грилі можна покласти на вугіллі свіжу гілочку розмарину чи натерти нею продукти.
У народній медицині розмарин використовують при порушенні травлення, запорах, здутті живота та діареї. Фахівці стверджують, що протизапальні та стимулюючі властивості активних речовин розмарину допомагають регулювати рух їжі у шлунково-кишковому тракті.
Відвар із розмарину Залийте 2 чайні ложки подрібненого листя розмарину склянкою окропу. Через 20 хвилин кип'ятіння процідіть відвар. Приймайте тричі на день по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їди. Засіб рекомендовано при серцевих болях, кольках, неврозах, як ліки від імпотенції та аменореї.