Чеддер – завсідник сирної тарілки, його подають до червоних фруктових вин, до портвейну або пива. Із сиром часто роблять бутерброди та сендвічі, додають його до яєчні, омлетів, суфле, запіканок, супів-пюре, пасти. Плавиться сир не дуже добре, тому натирати його треба якомога дрібніше.
Тісто цього сиру – пластичне, кольору слонової кістки або жовтувате. Іноді в процесі виробництва його підфарбовують натуральним барвником аннато. Чеддер має горіховий, злегка гострий і кислуватий присмак (оптимальний pH при приготуванні 5,6).
Чеддер на кухні: у яких стравах використовувати цей сир Страви з Чеддером – це завжди дуже смачно і ситно. Завдяки тому, що сир легко плавиться, його можна сміливо додавати до різних запіканок, піци, гарячих бутербродів та омлетів. Також із Чеддера можна приготувати чудовий соус до риби або м’яса.
До сирів подають свіжий білий хліб, житній хліб і крекери. Але обережно з пропорціями: смак сиру не повинен заглушатися смаком хліба. Тверді сири додають також у супи, пасту, в омлети, яєчню і пироги. Він відмінно згущує соуси, прекрасний у розплавленому стані (фондю), гармонійно доповнює м’ясні та овочеві страви.