Її використовували у печі для приготування супів, квасів, медовухи та щей. Згодом такий посуд став застосовуватися для приготування каш, грибів та м'яса..Jul 16, 2018
Найпершими виробами з обпаленої глини були різні кухонні речі: тарілки, горщики, величезні глеки для води та зерна, чаші та черпаки. Спочатку гончарі користувалися примітивною технікою ліплення, що дозволяла виготовляти вироби з товстими (2-3 см) стінками, неправильної грубої форми.
Якщо глиняний горщик не покритий глазур'ю, перед використанням його можна замочити у холодній воді на 15 хвилин. Червона глина вбере воду і страву, яку ви готуватимете, вийде дуже соковитим. Якщо ж глиняний горщик, казан чи інша глиняний посуд покрита глазур'ю, замочувати у воді її не потрібно.
Рекомендації щодо приготування їжі в посуд з глини. Перед приготуванням посуд бажано наповнити на 15 хвилин|мінути| водою. Пори вберуть вологу і страва вийде соковитішою. Посуд із глини може тріснути, якщо її нагрівання робити надто швидко. Ставте посуд у холодну духовку та повільно нагрівайте.