Як правило, еспресо готується за 23-30 секунд від моменту включення помпи до її виключення. Вага готового напою повинен бути приблизно в 1,8-2,2 разів більше, ніж дозування. Тобто якщо ви використовуєте дозування меленої кави 18 грам, приблизний вага подвійного еспрессо повинен бути 32-40 грам.
Тонкість помолу виставляється так, щоб 30 мл напою екстрагувалось не більше, ніж за пів хвилини. Для правильного приготування важливо дотримуватися усіх умов варіння – оптимальна температура води і підтримка її стабільності, правильна кількість кави (стандартна порція – 8-12 г).
Стандартна порція становить приблизно 7 г, із невеликими варіаціями, залежно від способу приготування кави.
Видання Tastingtable пишеи, що існує співвідношення кави та води, яке вважається золотим стандартом для ідеальної чашки ранкового напою. Для міцної, але загартованої кави використовуйте дві столові ложки меленої кави на кожну 8-унційну чашку води.
Рекомендована денна доза кофеїну для дорослих становить не більше 400 міліграмів на день , що еквівалентно приблизно 3-4 чашкам кави . Однак, денна норма може бути індивідуальною та може залежати від віку, ваги, статі та загального здоров'я людини. Денна норма кофеїну для підлітків залежить від віку та ваги.
Пропорції варто вибирати до смаку, який подобається. Стандартно — 2 столові ложки кави на 200 мл води. Якщо хочеться отримати більш насичений смак, необхідно зменшити рідину. Для слабкішого напою збільшити обсяг.
Для еспресо потрібна помірно м’яка, пропущена через фільтр або бутильована вода (мінералізація – 75-250 мг / л, …