Пшеницю поділяють на таку, що має харчову цінність для людини, та фуражну, яка йде на корм для сільськогосподарських тварин. Ці дві категорії відрізняються вмістом клітковини у збіжжі.
Фураж – це рослинний корм для сільськогосподарських тварин. Пшениця, яка використовується з цією метою, є фуражною. Часто її вирощують саме для цього або переводять до даної категорії зерно, непридатне для застосування в харчовій промисловості.
Тому фуражне зерно – це культури, призначені для вигодовування худоби. Вони включають кукурудзу, овес, пшеницю, жито, ячмінь, просо, сорго та інші. Також до фуражу відносять горох, кормові боби, сою, безалкалоїдний люпин.
Пшени́ця (Triticum L.) — рід однорічних та культурних трав'янистих рослин родини тонконогових; найважливіша харчова культура.
Класифікація якості пшениці
- Група А. До цієї категорії відносяться перші три класи пшениці. Таке зерно вважається найякіснішим, тому застосовується у харчовій галузі;
- Група Б. Сюди входять 4-й та 5-й класи врожаю. …
- Група В. Фуражне зерно, що не відповідає продовольчим нормам.
Історично термін означав тільки рослини, що з'їдаються тваринами безпосередньо на пасовищах; рослинні залишки, або незрілі зернові культури; хоча тепер використовується більш вільно і включає подібні корми тварин: сіно або силос.
Пшениця — холодостійка культура. Її насіння починає проростати за температури 1-2 °c. Оптимальна температура під час сівби — 14 — 16 °c.