У свіжих яйцях сальмонели немає. Однак частинки посліду курки, що містять бактерії, можуть потрапити на шкаралупу. Через деякий час (від 4 годин до 5 діб) бактерії проникають через шкаралупу всередину яйця і інфікують його. Тому перед використанням яйця потрібно ретельно вимити водою з милом.14 вер. 2018 р.
Сальмонели стійкі до дії високих температур – для повної гарантії знищення сальмонел у шматках м'яса вагою 200– 300 грамів його необхідно варити протягом 2,5–3,5 годин. У воді річок та озер сальмонела живе 3– 90 днів, водопровідній воді – 1-2 місяці й довше.
При приготуванні страв постраждалі не дотримувались правил обробки яєць курячих перед приготуванням. Насправді у свіжих яйцях сальмонели взагалі немає. Проте так буває, що на яйця потрапляють частинки курячого посліду, в яких містяться небезпечні бактерії.
Сальмонельоз — це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями з роду Salmonella та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. В ускладнених випадках сприяє розвитку абсцесів внутрішніх органів і сепсису.
Сальмонела гине внаслідок нагрівання (за 60 градусів — через годину, за 80 градусів — через 3 хвилини). Тому слід піддавати кип'ятіння водопровідну воду, молоко, а також дитячий посуд. Поширеним явищем є сальмонела в яйцях, зокрема в курячих.
При типових формах сальмонельозу кал смердючий, водянистий, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. При деяких формах захворювання вираженого порушення випорожнень може взагалі не бути.
Як перевірити препарат на наявність інфекції? Сальмонелла у яйцях може бути виявлена за допомогою бактеріологічного дослідження. Перевірити продукти можна у спеціальній лабораторії.