Фортеця кави визначається вмістом кофеїну у напої. Регулювати міцність напою можна, встановлюючи співвідношення мелених зерен та води. Збільшення концентрації зерен визначає підвищення міцності напою. Також на міцність кави впливає правильна технологія її приготування.
Фортеця – це гіркота Якщо ви заварюєте терпкі сорти або зерна темної обсмажування, то ви будете абсолютно праві. Тут чим гірший напій, тим він міцніший. Але якщо приготувати кава з ароматних сортів середньої обсмажування, то гіркоти в них майже не буде, хоча напій виходить досить насичений та міцний.
На упаковці кава ступінь обсмажування позначається зазвичай дуже просто, як і було згадано вище: світла, середня, темна. Варто запам'ятати, що для приготування еспресо чи американо, а також для простого заварювання окропом підходить темна обсмажування.
Всупереч поширеній думці, при світлій обсмажуванні зберігається більше кофеїну, ніж при середній та темній. Концентрація кофеїну пов'язана із співвідношенням кава до води у зерні: що більше води, то більше міцніша за кавутим більше в ньому кофеїну. У світлій обсмажуванні випаровується найменше води.