На поминках відразу після похорону на столі обов'язково має бути кутя. На столі можуть бути салати і закуски, м'ясні страви, ковбасна і сирна нарізки, котлети, риба, картопляне пюре, соління, цукерки, печиво. Якщо час випало на пост – відповідно, страви готуються пісні.24 січ. 2018 р.
Перед трапезою треба помолитися за упокій душі. Зі спиртного за столом дозволяється тільки пити вино, і то це має бути в міру. На поминальному столі мають бути паски, крашанки та кутя. Також можете приготувати рибу, весняний салат, інші страви – на ваш розсуд.
Зазвичай на поминальні дні, люди несуть до храму продукти. Померлі потребують у молитві та милостині за них. Саме такою милостинею і є ті продукти та гроші, які людина приносить на панахиду. Про це повідомив клірик Ігумен Саватій у Facebook.
Ко́ливо (від дав. -гр. κόλλυβον — «варена пшениця») — у слов'ян, зокрема українців, ритуальна страва, поминальна кутя зі злаків з солодкою підливою (ситою), що подається першою на поминальному обіді. Різні види колива об'єднує традиція споживання, коливо — спільна страва, яку учасники поминального обіду їдять по черзі.
Яким має бути поминальне меню на річницю
- Кутя, або коливо. Святе блюдо, яке готують з крупи, додаючи туди мед, родзинки, горіхи, сиропи за бажанням.
- М'ясні і рибні страви. …
- Млинці, пироги. …
- Кисіль, соки, компоти. …
- Закуски.
За народними повір'ями, гріх було довго плакати за померлими, вважалося, що можна «приплакати душу», яка, не маючи спокою, з'являтиметься живим. Міг наснитися сон, у якому померлий скаржився, що йому холодно і сиро, бо лежить у ямі з водою.
Ховати людину прийнято на 3-й день, відповідно, і поминки влаштовують після безпосереднього поховання. Не можна вживати їжу …