Перерва для відпочинку та харчування не включається у робочий час та не оплачується. Тривалість перерви має бути не менше 30 хвилин та не більше 2 годин. У деяких категорій працівників (залізничників, водіїв та ін.) при 8 годинному робочому дні перерва може бути розбитий на дві частини.
Хантер і Ву з'ясували, що звичку старанно працювати протягом усього ранку і перериватись на обід або після обіду краще замінити на відпочинок на початку робочого дня, який краще заповнює ресурси — енергію, концентрацію та мотивацію. Перерва ближче до кінця робочого дня, коли співробітник встиг утомитися, менш ефективний.
Протягом робочого дня (зміни) працівнику має бути надано перерва для відпочинку та харчування тривалістю не більше двох годин та не менше 30 хвилин, який у робочий час не включається.