Зазвичай вистачає 15-20 хвилин, але варіння може зайняти і хвилин сорок, залежить від кожної конкретної партії морепродуктів. Тож перевіряйте готовність звичайною паличкою: якщо вона входить у восьминога без зусиль, він готовий.
Перевіряти готовність треба вістрям ножа – проколюється, але є невеликий опір, – значить, восьминіг готовий. Щоб уникнути жорсткості, тушка повинна буквально нудитися в ледь киплячій воді, а не варитися в вируючому бульйоні.
Страви з восьминогів вважають примхливими в приготуванні навіть досвідчені кухарі: переваривши, легко отримати пухку або, навпаки, жорстку, “гумову” м’якоть.
Варимо восьминога на слабкому вогні обов’язково під закритою кришкою. Маленьким восьминогам достатньо 5 хвилин, великих варимо до півгодини до того, як м’ясо стане м’яким. Готово!