Хамон (по-іспанськи jamon — «окіст») — національна страва Іспанії, сиров'яна свиняча нога. Для хамона використовуються тільки задні ноги свині, які в'ялять цілком. Передні називають палетами і вважають окремим продуктом.
Склад жирних кислот у хамоні на 50-70% складається з мононенасиченої олеїнової кислоти, яка незамінна для людського організму. Простіше кажучи, це жир, який бере участь в обмінних процесах та розщеплюється у процесі травлення (calorizator). Саме олеїнова кислота очищає кров від «поганого» холестерину.
Жир та протеїни хамона засвоюються повільно, тому може вважатися дієтичним продуктом. Крім того, в ньому багато заліза та вітамінів, а протеїнів навіть більше, ніж у яловичині. Щоправда, дієтологи все одно рекомендують з'їдати не більше 300 г хамона на тиждень, замінюючи їм м'ясо.