Завдяки вмісту кальцію, фосфору, магнію, калію, вітамінів А, D, вітамінів групи В та інших корисних мікроелементів, молоко — просто незамінний продукт для того, щоб отримувати з їжею всі необхідні поживні речовини та добре себе почувати.6 бер. 2017 р.
До складу молока входять понад сто компонентів, основні з яких такі: вода, білки (казеїн, сироваточні білки), лактоза, мінеральні речовини (в тому числі і мікроелементи), гормони, вітаміни, ферменти, антитіла (IgA). Деякі компоненти (казеїн, лактоза) не трапляються в інших продуктах харчування.
Одна склянка (250 мл) цільного коров'ячого молока містить 146 калорій, 8 грамів білка та 8 грамів жиру, 28% добової норми кальцію, 24% вітаміну D (за умови збагачення (фортифікації) цим вітаміном), 26% вітаміну B2, 18% вітаміну B12, а також 22% фосфору, 13% селену та 10% добової норми калію.
За словами індійських експертів з нутриціології, найкращий час для вживання молока – вечірні години, особливо перед сном.
У разі зловживання виникає ризик розвитку захворювань на діабет та серцево-судинної системи. Можуть бути проблеми з обміном речовин в організмі, оскільки молоко містить насичені жири, і зловживання продуктом призведе до перевантаження кишківника та збою в роботі метаболізму.
Основний показник (густину) вимірюють спеціальним приладом – ареометром. Згідно з вимогами Державного стандарту (ДСТУ–2661–94) густина молока повинна знаходитися у межах 1,024-1,037 г/см3.
Які корисні речовини містяться в молоці Вітаміни: А, d, b1, b2, b12. Мінерали: калій, …