Для максимальної стиглості фрукт має бути на 80% жовтим. Деякі сорти мають шкірку зеленого чи навіть оранжево-червоного кольору. Стигла папайя помірної м'якості: при натисканні пальцем поверхня НЕ повинна деформуватися та легко продавлюватись. Занадто м'яка – перестигла.Feb 23, 2021
Зелені папайї дуже смачні як у вареному, так і у сирому вигляді. У незрілому стані їх можна, можливо дуже добре приготувати у вигляді салату, натерти їх на дрібній тертці або нарізати тонкими смужками. У кухні Південно-Східної Азії часто використовують зелені папайї.
Стигла папайяЯк і більшість інших фруктів, злегка пружна на дотик: не надто м'яка, але й не дубова. Шкірка має бути помаранчевою, іноді з жовтими та рожевими ділянками, але без великих зелених плям і без слідів гниття. Є й зелені сорти папайї. Їх потрібно вибирати, несильно натискаючи на плід пальцем.
Яскраво-жовтогаряча м'якоть має особливо солодкий, м'який смаком та кремовою консистенцією. Смак часто порівнюють зі смаком дині, але папайя менш солодка та з більш м'якою текстурою. Щоб отримати повний тропічний аромат, важливо їсти стиглу папайю.