Завдяки органічній технології вирощування ПСП «ім. Шевченка» у Київській області отримало 5,6 т/га жита, 3 т/га сої та 1,7 т/га сочевиці. Для порівняння, в середньому по Україні жита зібрали при традиційному способі вирощування 2,6 т/га, сої — 2,3 т/га.24 серп. 2018 р.
Жито – одна із найбільш врожайних зернових культур у світі. Урожайність у 12–14 т/га цілком реальна для нових гібридів цієї культури. За цим показником гібридне жито вже перегнало озиму пшеницю, що стало можливим завдяки сучасній генетиці.
За валовим збором культури наразі лідирують Житомирська (51,1 тис. тонн), Волинська (49 тис. тонн) та Чернігівська (42,1 тис. тонн) області.
Зокрема, у розрізі культур зібрано: пшениці — 23,4 млн тонн при врожайності 4,04 т/га; ячменю — 7,6 млн тонн при врожайності 3,35 т/га; гороху — 576 тис.
За ціни реалізації пшениці 7 тис. грн/т, прибуток із гектара становитиме 20 тис. грн, що забезпечить рентабельність понад 90%», – підкреслив Олексій Маслак. Нагадаємо, російська пшениця дешевшає швидше, ніж українська.
Найбільша врожайність у Тернопільській та Хмельницькій областях, 43-50 ц/га. Незважаючи на значне скорочення посівних площ, Україна все ще входить до п'ятірки найбільших світових виробників жита. Продовольче використання культури поширене в Україні, Росії, Білорусі, та у деяких країнах Євросоюзу.
Середній показник за 2016-2020 роки становив 27,2 ц/га. Урожайність пшениці знизилася до 27,2 ц/га з 29,8 ц/га, жита – до 17,3 ц/га з 24,4 ц/га, ячменю – до 22,9 ц/га з 25,3 ц/га га.