Вважається, що еспресо “живе” близько 90 секунд, а потім починає “вмирати”.Apr 21, 2012
Якщо залишити еспресо в чашці надовго, то цей елемент швидко зруйнується, а сам напій втратить частину своїх смаків і почне набувати зайву кислоту і гіркоту. Тому еспресо прийнято пити протягом тридцяти секунд після подачі – буквально не відходячи від каси.
Секрет еспресо криється в процесі приготування: вода проходить через пресовані мелені кавові зерна під тиском. При цьому важливі такі нюанси, як температура води, помел зерен, об’єм води і кави, час екстракції. Точне дотримання цих параметрів дає змогу досягти ідеального результату.
Зазвичай еспресо готується за 23-30 секунд від моменту ввімкнення помпи до її вимкнення. Вага готового напою має бути приблизно в 1,8-2,2 раза більшою, ніж дозування. Тобто якщо ви використовуєте дозування меленої кави 18 грамів, приблизна вага подвійного еспресо має бути 32-40 грамів.