Цвіль на нозі хамона – ознака зниклого продукту. Вдома на кухні хамон стоїть на підставці або тримачі для хамона, допустимо поява плісняви на хамоні, але це зовсім не означає, що хамон зник.
На початому хамоні іноді з'являється пліснява. Таке явище не означає, що м'ясо зіпсувалося. Наявність грибка свідчить про натуральність продукту. Якщо м'ясо вкрилося пліснявою, протріть його бавовняною тканиною, змоченою в оливковій олії.
Нарізку хамона у вакуумі слід тримати у холодильній камері з температурою 0ºC – 5ºC. Таке кулінарне вишукування також зможе пролежати в холодильнику до 12 місяців, при цьому морозильна камера неприпустима, загубляться всі властивості, запах сиров'яленого м'яса.
Є дуже зручний спосіб, який швидко поверне хамону товарний вигляд: протріть наліт бавовняною тканиною, змоченою в оливковій олії. Цвіль швидко зніметься і свинячий окіст знову буде виглядати як новенький! Вже надрізану ногу можна використовувати протягом 3-4 місяців.