Помістити ножа в розріз, зроблений ножицями, і проткнути спинку. Ріжучими рухами вести ножа паралельно хребту, притиснувши при цьому рибу зверху другою рукою. Лезо ножа має бути максимально наближеним до хребта риби. Одне філе вирізане.
Виріжте грудні плавці. Помістіть рибу в пакет та на обробну дошку. Починаючи з хвоста, швидкими впевненими рухами, проти зростання лусочок, знімайте луску невеликими порціями і прибирайте її вбік. Після зняття луски з одного боку, переверніть рибу на другий бік та проведіть чищення другої сторони.
Також лящ вживається в смаженому, тушкованому, вареному (надає бульйону особливий навар і тонкий аромат) та запеченому вигляді. Приготовлений лящ добре поєднується з різноманітними соусами. Ліщ чудово поєднується з рисом, овочами, зеленню, цибулею, часником, сиром.