Молочний шоколад – багате джерело магнію, мінералу, необхідного для здоров'я мозку. Відомо, що ключова хімічна сполука в шоколаді, теобромін, має стимулюючу дію, аналогічну кофеїну. Близько трьох-чотирьох шматочків посилюють концентрацію уваги та зміцнюють пам'ять.
Присутній у молочному шоколад антиоксидант у вигляді вітаміну Е призупиняє процеси старіння. Ліноленова кислота покращує роботу мозку та сприяє коректному функціонуванню нервових клітин. Роль і вплив теоброміну чимось схожа. Крім того, він підвищує рівень енергії, покращує роботу мозку.
Чорний шоколад збільшує вироблення гормонів ендорфінів. Вони зв'язуються з опіатними рецепторами в головному мозку, що викликають почуття ейфорії, після чого у людини підвищується настрій. Однак цей стан триває недовго. Крім того, ендорфіни зменшують біль та негативні наслідки стресу.
Магній та калій є природними стимуляторами нервової системи. Деякі дослідження показують, що шоколад позитивно впливає на роботу мозку, зокрема, покращуючи пам'ять, підвищуючи рівень уважності, допомагає впоратися з підвищеною дратівливістю і при цьому ще покращує настрій.