Може стати в нагоді наступний лайф як: залити малину прохолодною водою і залишити ненадовго. Так вся "живність" спливе, а ягода залишиться чистою. Потім воду потрібно злити, розсипати ягоди одним шаром на паперові чи звичайні чисті рушники та дати їм підсохнути.
Пам'ятайте, що потрібно ретельно перебрати малину перед заморожуванням – видалити листочки та зіпсовані ягоди. А от мити її не варто, інакше малина розмокне та втратить форму.
Малина та ожина. У цих ягодах можуть виявитися черв'яки та личинки жуків-шкідників, так що краще для початку потримати їх 5 хвилин у підсоленій воді – вистачить 10 грамів на 1 літр. Коли комахи спливуть, зливайте воду і добре промивайте ягоди в друшляку під проточною водою.