Змішати 1 чайну ложку чорного кмину з 1 столовою ложкою меду і випити зі склянкою гарячого чаю. Бажано натщесерце і перед сном. Додати 1 чайну ложку меленого насіння чорного кмину до гарячого напою (зеленого, трав’яного чаю чи ін.) і вживати з двома зубчиками часнику перед сніданком щодня.
Насіння чорного кмину можна просто жувати, вживати всередину у вигляді олії після їди, сприяючи травленню, а також приймати у вигляді відвару. кип’ячена вода – 0,5 л. Проварити суміш на водяній бані 10 хв, процідити, остудити. Приймати по 100 мл приблизно за 1 годину до їди 3 рази на день.
У давнину насіння й олію чорного кмину використовували для лікування головного й зубного болю, нежитю, кашлю та інших інфекцій носоглотки, в разі астми й артритів, для позбавлення від паразитів. Крім того, порошком і олією лікували кон’юнктивіти.