Тривалість першої протопки печі або каміна, що рекомендується, становить не більше однієї години. Потім слід дати осередку «відпочити»: потрібно закрити дверцята топки та шибер на димарі і залишити прилад у спокої години на три-чотири. За цей час згенероване тепло плавно розподілиться по всій печі.
Пекти слід топити 1-2 рази на день, залежно від сезону. Побутові цегляні печі не розраховані на тривалу топку. Додатковим показником, що обмежує тривалість топки, є температура зовнішніх поверхонь печі. Правила пожежної безпеки забороняють розігрівати у цегляних печей вище 70°С.
Топити піч припиняють не пізніше ніж за дві години перед відходом до сну. Перед отвором на підлозі слід прибити металевий лист або інший негорючий матеріал розміром 50х70 сантиметрів, щоб уникнути пожежі у разі, якщо випаде куточок.
17. Безперервне використання печі можливо, тільки якщо це зазначено в інструкції. Недорогі печі часто мають обмеження по топці з відкритим полум'ям і повинні остигати після використання. Цілодобово топлять тільки печі серйозних виробників, які використовують сучасні технології та матеріали високої якості.