Приступати до збирання врожаю слід, як тільки на кошиках починають відгинатися верхні лусочки, до появи квіток. Якщо рослина зацвіла, вона вже не годиться в їжу. Кошики зрізають, Залишаючи невелику, в 3-4 см, частина стебла. Зберігати їх можна до 1 місяця за температури, близької до нуля, але без заморозки.
Наймолодші плоди можна вживати в їжу повністю з листям у сирому або напівсирому вигляді. Те, що ми зазвичай бачимо на ринку, це вже повністю дозрілі плоди, які потребують термообробки. Артишоки з жорстким листям побурілого кольору, це вже далеко не молоді плоди і зазвичай у них використовують тільки серцевину.
— Сирий артишок можна їсти? — Можна, можливоАле він трохи гірчить, не забувайте про це. Але спробувати варто — його натуральний смак нагадує волоський горіх. У сирому вигляді артишок можна порізати соломкою в салат, заправити оливковою олією, сіллю, лимонним соком та пармезаном.