Під час кип'ятіння відбувається розкладання білків і знищується чутливий до тепла вітамін С. Кальцій та фосфор переходять у нерозчинні сполуки, які не засвоюються організмом людини.
Отже, чи потрібно кип'ятити пастеризоване молоко? Відповідь – ні. У процесі пастеризації осад випадає частина білків і мінеральні солі, а більшість вітамінів руйнується. Якщо ви додатково піддасте кип'ятіння, він повністю втратять свою харчову цінність.
Саме молоко, поряд з кисломолочною продукцією, містить у своєму складі багато корисних та поживних компонентів, але без повноцінної обробки (пастеризація, кип'ятіння або стерилізація), може стати джерелом небезпечних бактерій чи вірусів, що призводять до розвитку небезпечних інфекцій.
Стерилізоване молоко відрізняється від пастеризованого тим, що його нагрівають більше, ніж до +100 °С, руйнуючи всі мікроорганізми, що присутні в ньому, які розмножуються спорами або вегетативним способом. Відрізняється воно більшою стійкістю та тривалістю зберігання.