Яйця мають бути не биті, не фарбовані кров'ю або великою кількістю посліду Чим свіжіше, тим краще. Зберігати яйця бажано у прохолодному, сухому місці, наприклад, у холодильнику. Перед вживанням, приготуванням та після контакту з яйцями вимити руки та поверхні з милом.
Перед приготуванням яйця (курячі, качині) необхідно ретельно вимити з милом під проточною водою, варити протягом 15-20 хвилин з моменту закипання. Смажити яйця бажано під кришкою щонайменше 15 хвилин. Не рекомендується їсти яйця некруто, яєчню-глазунью.
Для дослідження на наявність збудника сальмонельозу використовується спеціальне випробувальне обладнання – термостат, оскільки сальмонели ростуть на спеціальних рідких та твердих (агаризованих) поживних середовищах при температурі 37 °С.
Смажені яйця можна, можливо є без побоювання заразитися Справді, внаслідок термічної обробки збудник гине. Але яєчню можна, можливо сміливо їсти лише в тому випадку, якщо підсмажити її з двох боків. А ось глазуна залишається такою ж небезпечною, як та свіжі яйця.